Menu Sluiten

Webfonts

Webfonts

De tijd van Arial of Helvetica op het beeldscherm lijkt definitief voorbij. Naast de gratis webfonts gebruiken steeds meer bedrijven hun huisstijl lettertypes ook op hun website. Bij Bitmap kan je op verschillende manieren webfonts kopen.

Webfonts zijn op 3 verschillende manieren beschikbaar.

1. Eenmalige afkoop

Enkele leveranciers werken net zoals bij dekstop fonts met een eenmalige licentie. Bekende leveranciers die dit doen zijn bijvoorbeeld LucasFonts (TheSans, TheSerif, TheMix fonts) en DaltonMaag (Lexia fonts).  Deze licentie is soms op basis van het aantal pageviews per maand. Een eenmalige afkoop is vaak prettiger, maar niet altijd een optie.

2. Pay as you go

Dit systeem is geïntroduceerd door Monotype, eigenaar van onder andere Linotype, FontShop en myfonts.  Op al deze sites is het mogelijk van te voren een aantal page views in te kopen. Zodra deze opraken moeten er weer nieuwe gekocht worden. Mocht dit vergeten worden, dan zal de site zonder deze fonts worden weergegeven. Dit is op dit moment de enige manier om de meest gangbare webfonts te licenseren.

3. Licentie per jaar of 3 jaar

Een andere systeem is Self hosting per jaar of drie jaar. De fonts mogen dan ook op de eigen server gezet worden. Sommige bedrijven bieden dit op hun site aan, maar de grootste partij, Monotype, doet dat niet online, maar wel via ons.

Rekenvoorbeeld

Bij pay as you go kosten 12.000.000 pageviews ruim € 550,- per jaar. Bij twee fonts is dat € 1.100,- etc. etc. Omgerekend is dit dan 1.000.000 pageviews per maand. Self hosting kost voor maximaal 10 fonts en 2.500.000 pagevies per maand € 895,- per jaar. Daarbij is er ook geen risico dat de page views opeens op zijn.

Advies

Wij kunnen u helpen met de best passende oplossing in uw situatie. Hiervoor is nodig het aantal pageviews per maand en de gewenste fonts te weten.

bitmap is betrokken bij de webfonts van onder anderen;
AH to Go
Gemeente Amsterdam, gebruikt font is de Avenir
Jumbo Supermarkten, gebruikt font is de TheSans
Sligro Food Group gebruikt o.a. de Rockwell

Wat voor soort webfonts moet ik gebruiken?

Ondanks het feit dat webfonts nog niet erg oud zijn, zijn er toch al verschillende formaten, zoals EOT en SVG, maar deze worden niet door alle moderne browsers ondersteunt. WOFF en WOFF2 worden wel door alle moderne browsers ondersteunt en laden snel doordat de fonts gecomprimeerd zijn. Het is daarmee aan te raden een van deze formaten te gebruiken. 

TrueType fonts worden door alle browsers gebruikt worden, maar leveranciers willen hier vaak geen ondersteuning voor geven, omdat gebruikers dan eenvoudig het font kunnen downloaden en gebruiken.

 

De ondersteuning per browser van WOFF

  • Firef (voxanaf versie 6)
  • Google (vanaf versie 6.0)
  • Internet Explorer 9
  • Opera (vanaf versie 11.10)
  • Safari 5.1

De ondersteuning per browser van WOFF 2 (30% – 50% kleiner dan WOFF)

  • Google Chrome 36
  • Opera 23
  • Firefox 35 (staat default uit)
  • NOG GEEN ondersteuning binnen Edge /IE