Menu Sluiten

Webfonts

Webfonts

De tijd van Arial of Helvetica op het beeldscherm lijkt definitief voorbij. Naast de gratis web fonts gebruiken steeds meer bedrijven hun huisstijl lettertypes ook op hun website. Bij Bitmap kan je op verschillende manieren webfonts kopen.

Webfonts zijn op 3 verschillende manieren beschikbaar.

1. Eenmalige afkoop

Enkele leveranciers werken net zoals bij dekstop fonts met een eenmalige licentie. Bekende leveranciers die dit doen zijn bijvoorbeeld LucasFonts (TheSans, TheSerif, TheMix fonts) DaltonMaag (Lexia fonts) Darden Studio en Marc Simonson met de populaire Proxima Nova.  Deze licenties zijn meestal op basis van het aantal pageviews per maand. Een eenmalige afkoop is vaak prettiger, maar niet altijd een optie.

2. Pay as you go

Dit systeem is geïntroduceerd door Monotype, eigenaar van onder andere Linotype, FontShop en myfonts.  Op al deze sites is het mogelijk van te voren een aantal page views in te kopen. Zodra deze opraken moeten er weer nieuwe gekocht worden. Mocht dit vergeten worden, dan zal de site zonder deze fonts worden weergegeven. Dit is op dit moment de enige online manier om de meest gangbare webfonts te verkrijgen, zoals bijvoorbeeld de Avenir, GillSans en diverse andere fonts.

3. Licentie per jaar of 3 jaar

Een andere systeem is self hosting per jaar of drie jaar. De fonts mogen dan ook op de eigen server gezet worden. Sommige bedrijven bieden dit op hun site aan, maar de grootste partij, Monotype, doet dat niet online, maar wel via ons.

Rekenvoorbeeld

Stel dat een site gemiddeld 1 miljoen page views per maand heeft. Bij pay as you go kosten 12 miljoen page views ruim € 550,- per jaar. Bij twee fonts is dat dus € 1.100,- en bij 3 fonts € 1.650,- per jaar.

Self hosting kost voor maximaal 10 fonts en 2.5 miljoen page views per maand € 895,- per jaar. Daarbij is er ook geen risico dat de page views opeens op zijn.

Advies

Wij kunnen u helpen met de best passende oplossing in uw situatie. Hiervoor is nodig het aantal pageviews per maand en de gewenste fonts te weten.

bitmap is betrokken bij de webfonts van onder andere de onderstaande bedrijven en organisaties;

Albert Heijn met de Hamburg
AH to Go

Gemeente Amsterdam, gebruikt font is de Avenir

Claudia Sträter met Didot en GillSans

DuraVermeer met de Interstate

Stichting ALS Nederland met de Interstate

Jan Linders supermarkten met de Frutiger

Jumbo Supermarkten, gebruikt font is de TheSans

Linda met de Helvetica Neue

Het Nederlandse Rode Kruis met de Avenir Next

Sligro Food Group gebruikt o.a. de Rockwell

Wat voor soort webfonts moet ik gebruiken?

Ondanks het feit dat webfonts nog niet erg oud zijn, zijn er toch al verschillende formaten, zoals EOT en SVG, maar deze worden niet door alle moderne browsers ondersteunt. WOFF en WOFF2 worden wel door alle moderne browsers ondersteunt en laden snel doordat de fonts gecomprimeerd zijn. Het is daarmee aan te raden een van deze formaten te gebruiken. 

TrueType fonts worden door alle browsers gebruikt worden, maar leveranciers willen hier vaak geen ondersteuning voor geven, omdat gebruikers dan eenvoudig het font kunnen downloaden en gebruiken.

 

De ondersteuning per browser van WOFF

  • Firef (voxanaf versie 6)
  • Google (vanaf versie 6.0)
  • Internet Explorer 9
  • Opera (vanaf versie 11.10)
  • Safari 5.1

De ondersteuning per browser van WOFF 2 (30% – 50% kleiner dan WOFF)

  • Google Chrome 36
  • Opera 23
  • Firefox 35 (staat default uit)
  • NOG GEEN ondersteuning binnen Edge /IE